Al 25 jaar organiseren wij schaatsreizen

Het begon allemaal op de Weissensee in de jaren 90 toen Guus Schweigmann de Zweedse schaats met Salomonbinding introduceerde als de perfecte tourschaats voor natuurijs. Hij kreeg daar als Zweedse importeur steeds de vraag: heb je in Zweden geen alternatief voor de Weissensee? We willen wel eens wat anders.!

1997 Elfstedentocht en Zweedse touroperator

Guus informeerde bij het Zweeds verkeersbureau naar de mogelijkheden in Zweden in 1996 maar niets bekend over een Zweedse touroperator.  In januari 1997 was er eindelijk weer eens een echte 11-stedentocht, in Friesland. Wereldnieuws wat de aandacht trok van Zweedse touroperator van zeiltochten op het idee bracht de stille maanden van de winter op te vullen met volledig verzorgde schaatsreizen bij Stockholm. De vrouw van Guus, Annemarie Schweigmann, had jarenlang als reisburomedewerkster gewerkt in Leeuwarden en Rotterdam en was op non-actief door de fusie van Holland International en Arke. In maart 1997 werd een persreis georganiseerd door het Zweedsverkeersburo op verzoek van de Zweedse touroperator Bengt Kull / 30.000 islands.Speviale gast de winnaar van de Elfstedentocht 97, Henk Angenent en zijn vrouw, de Nederlandse organisatoren van de Finland Marathon , wat schaatspers en ik, als schaatsondernemer met interesse in schaatsreizen naar Zweden.

Herontdekking zoals schaatsen eigenlijk hoort! 

Die schaats-/persreis  was een groot succes. Het gebied rond Stockholm bestaat uit grote en kleine meren en ligt zelfs aan de Oostzee met zijn  30.000 meestal onbewoonde eilandjes. ( Scherenkust). Stockholm bleek zelf een schaatsclub te hebben van bijna 100 jaar oud met wel duizenden leden ! Geen hardrijders maar echte natuurliefhebbers die elk weekend de natuur in trokken en al glijdend en klunen een echte trektocht maakten.

" Het was een onbeschrijflijk gevoel: een groot meer, spiegelglad zwart ijs met niemand erop(!) Strak blauwe lucht en de geur en blik van dennenbomen aan de kanten. Ikzelf begon spontaan te gillen  van genot" en dat de hele dag! De volgende dag hadden we wel sneeuw op het, maar toch nog goed te schaatsen op die speciale Zweedse ijzerS. Een type houten schaats, maar dan 3,5cm hoog ijzer, ingeklemd in een brede aluminium voetplaat. Het gemakkelijk aan- en afklikken bij kluunplaatsen en comfortabel klunen op je profielchoenen is super. Wat moeten wij ons behelpen in Nederland met 400m banen en hopen op een weekje natuurijs, terwijl op 2 uurtjes vliegen van Amsterdam je dit 3 maanden elk jaar kunt doen! Fantastisch! Daar moet een markt voor zijn in Nederland, dacht de Zweedse touroperator. En terecht, dacht ik. Wat een beleving! Na een weekend had je het idee dat je week weg was geweest en thuisgekomen, wilde je dit aan iedereen vertellen. Aldus ontstond Almgrens Travel en organiseerde we de eerste Zweeds schaatsavontuur reizen in 1998. 

 

Wordt vervolgd.